TOPLICE VELIKA
Ispod Topličke glave izviru jaka vrela tople vode, koje pune tri manja i jedan veliki bazen za kupanje. Oko tih bazena tople vode u ljetu se okupi svakodnevno, a posebno subotom i nedjeljom stotine vikend turista. Vjerojatno je kupalište u manjem opsegu bilo osposobljeno od davnih rimskih vremena. Ova su vrela dobro poznavali i upotrebljavali i Turci u 16. i 17. stoljeću.

Željeznica Požega - Velika izgrađena je i otvorena 18. lipnja 1914. godine, što je dosta pridonijelo većem posjetu Toplicama u Velikoj. Stare veličke Toplice bile su uništene, kada su h prije rata 15. ožujka 1934. godine pretvorili u bazene za kiseljenje konoplje, a prostorije u kudeljaru. Godine 1944. za vrijeme borbe između partizana i Nijemaca Toplice su bile zapaljene. Ostali su samo izvori i ostaci zidova. Poslije rata pokušavalo se oživjeti i izgraditi kupalište, ali je to išlo teško i slabo.

Većem oživljavanju turizma u Velikoj pridonio je planinarski dom “Lapjak”, koji je otvoren 13. srpnja 1958. godine. U ljetu 1963. godine završen je olimpijski bazen, a 1. rujna 1964. godine otvorena je nova asfaltirana cesta Požega - Velika. Slijedila je izgradnja i otvaranje drugih turističkih i infrastrukturnih objekata.

Pojedina su poduzeća izgrađivala uz potok Dubočanku na predivnim livadama odmarališta za svoje djelatnike. To su sada uz toplice najljepši sadržaji za turizam u Velikoj. Sve skupa uokvireno je prekrasnim šumovitim krajolikom južnog Papuka. Od ljeta 1993. godine osvijetljena je noću gotičko-barokna Crkva. sv. Augustina i srednjovjekovni stari grad iznad Velike. To je na poseban način pridonijelo, da se uz prirodne ljepote istaknu i kulturno-povijesne vrijednosti Velike.

Dakle, Velika ima sve uvjete da se doskora razvije u jači turistički centar u Požeško-Slavonskoj županiji, a i šire.
  

info Velički bazeni: 098-654-457 Marica Vidović , 098-900-1522 Predrag Vidović